Spoedeisend
Een konijn met de volgende kenmerken is een spoedgeval:
- Als uw konijn sloom is
- Als uw konijn niet of niet goed wil eten
- Als uw konijn niet of niet goed keuteld
Bel dan direct met de praktijk
030 2310986

Konijn en cavia?
Vaak wordt geadviseerd om een (dwerg)konijn bij uw cavia te zetten. Echter uit de praktijk blijkt dat het dag- en nachtritme van een konijn en een cavia dusdanig van elkaar verschillen dat zij zich aan elkaar gaan irriteren. Vaak zien we dat het konijn gaat uitvallen naar de cavia, dit zorgt voor veel stress voor de cavia maar ook voor abcessen ten gevolge van bijtwonden. Tevens bestaat de kans dat de cavia zijn of haar rug breekt wanneer het konijn op de cavia gaat rijden. Bovendien kan een konijn symptoomloos drager zijn van de bacterie Bordetella bronchoseptica en op deze manier de cavia besmetten.

Waar let je op bij het uitkiezen van een gezond konijn?
- Niet te mager 
- Schone ogen zonder uitvloeiing of gezwollen oogleden
- Schone vacht geen kale plekken en geen schilfers
- Schone neus zonder snot
- Voetzolen mogen geen wondjes vertonen
- Schone oren met aaneengesloten vacht op oorschelpen
- Geen zichtbare gebitsafwijkingen zoals te lange voortanden
- Droge ronde keutels

Samen of alleen?             
Eén van de eerste behoeften van een konijn is gezelschap. Konijnen zijn zeer sociale dieren en kunnen daarom ook het beste samen of in kleine groepjes gehouden worden.

Welke konijnen kunnen samen worden geplaatst?
Ons advies is een ram en een voedster samen te huisvesten aangezien dit de grootste kans geeft op succes. Een andere optie is twee voedsters uit hetzelfde nest huisvesten. Een voorwaarde hiervoor is dat de konijnen voldoende ruimte tot hun beschikking hebben. Plaats nooit twee rammen samen aangezien ze zeker zullen gaan vechten waarbij de rammen elkaar flink kunnen verwonden.

In sommige gevallen is het mogelijk om konijnen uit verschillende nestjes te koppelen, lees hier meer over onder het kopje Gedrag.

Naast het HuisdierenZorgPlan is het ook verstandig om je huisdier te verzekeren.

In de diergeneeskunde is steeds meer mogelijk, maar dit houdt in dat behandelingen ook duurder worden.

Het is maar al te vervelend als je opeens voor onverwachte kosten komt te staan.

Een ongeluk zit in een klein hoekje en op oudere leeftijd zie je toch vaker problemen.

Ook jonge dieren kunnen al ernstig ziek worden.

Dan is het toch fijn als je niet alle kosten zelf hoeft te betalen en de zorg kan bieden die je graag wilt voor jou maatje.

 

Een goede keuze is de verzekeringsmaatschappij Petplan.

Zij bieden 3 verschillende pakketten aan, het BASIS, PLUS en TOTAAL pakket.

In het TOTAAL pakket zit ook €60,- voor de preventieve zorg.

Dit houdt in dat als je het Totaal pakket afsluit en je hebt een HuisdierenZorgPlan dat er €60,- hiervan wordt vergoed door Petplan.

Wilt u dit combineren neem contact met ons op.

Petplan bied een maand gratis verzekeren aan, als uw dier hier op de praktijk onderzocht en gezond verklaard is. U heeft dan geen 30 dagen wachttijd.

Deze maand gratis is vrijblijvend, in de loop van de maand neemt Petplan contact met u op of u de verzekering wilt voortzetten, wilt u dit niet of u reageert niet op de mailtjes, dan wordt de verzekering automatisch stopgezet.

Op de website en in het schema staat dat de facturen ook direct gedeclareerd kunnen worden via uw dierenarts.

De factoringskosten van het rechtstreeks declareren via Petplan bedragen 4.5 %.

U kunt de factuur ook direct betalen en zelf online declareren.

Voor meer informatie kijk op www.petplan.nl of neem contact met ons op.

 

 petplan konijn

 

Vaccineren? 
Bij het konijn komen onder andere twee besmettelijke virusziekten in Nederland voor. Ze kunnen door middel van contact met zieke wilde konijnen, maar ook via besmet hooi of groenvoer en stekende insecten overgebracht worden. Tegen deze ziekten, Myxomatose en VHS (rabbit haemorrhagic disease, RHD), kunt u uw konijn laten beschermen dooruw konijn te laten vaccineren. Beide ziekten verlopen meestal dodelijk. Voor meer informatie over deze ziektes kunt u naar het kopje Aandoeningen gaan.

Gezondheidscheck
Tijdens deze vaccinatie wordt meteen een gezondheidscheck van uw konijn uitgevoerd, waarbij wordt gekeken naar de temperatuur, het gebit, de ogen, oren, vacht, het hart, ademhaling en de palpatie van de darmen.

Leeftijd
Konijnen kunnen gevaccineerd worden vanaf de leeftijd van 5 weken.

Tijdstip vaccinatie
De meest geschikte tijd om te vaccineren is in het voorjaar, omdat konijnen in het voorjaar en in de zomer het grootste risico lopen geïnfecteerd te worden met Myxomatose. Het risico op VHS is het hele jaar aanwezig.

Beschermingsduur van de vaccinaties

De vaccinatie tegen Myxomatose en VHS geeft 12 maanden bescherming en zal dus jaarlijks herhaald moeten  worden.                     

Verzorging van de vacht
Konijnen verzorgen hun eigen vacht door zich dagelijks te wassen. Er kunnen dan veel haren in
de maag en darmen terecht komen waardoor problemen kunnen ontstaan. Voorkom dit door het
konijn dagelijks te kammen, vooral de langharige konijnen.

Als u het konijn kamt let u dan ook op vlooien die op het konijn kunnen leven. Konijnen kunnen vlooien van buitenlopende huisdieren
krijgen. Zelfs uw andere huisdieren kunnen uw konijn vlooien geven. Mocht uw konijn vlooien
hebben neem dan contact op met een dierenkliniek. Probeer niet zelf uw konijn van vlooien te
verlossen, aangezien er geen geregistreed middel op de markt is voor konijnen. De dosering van
anti-vlooienmiddel gaat heel nauwkeurig.

Het is in de eerste plaats belangrijk dat uw konijn altijd eet. Als hij of zij een dag niet eet, is dat meestal een teken van ziekte. Het is dan verstandig om direct contact op te nemen met onze kliniek en een afspraak te maken.

De voeding van een konijn bestaat uit:

Onbeperkt vers hooi en groenvoer
In hooi zitten de vezels, die het maagdarmkanaal van uw konijn zo hard nodig heeft.
ook onbeperkt groenvoer is noodzakelijk voor ieder konijn.

Brokjes
Een konijn heeft in principe geen brokjes nodig, hooi en groente is het belangrijkste dieet voor een konijn.

Onbeperkt vers drinkwater

Konijnen hebben onbeperkt drinkwater nodig. Indien er 24 uur geen water wordt opgenomen ontstaat er vochttekort waardoor het konijn kan stoppen met eten.

Beperkt aanbod van groenvoer en verse kruiden

Wij adviseren u om uw konijn naast hooi ook groenvoer te geven. Bij groenvoer moet u denken aan: andijvie, wortelloof, bleekselderij, witlof, venkel, paksoi en radijsblaadjes. Veilige kruiden zijn: peterselie, koriander, selderij en dille.

Dus geen wortel?
Vroeger dacht iedereen bij een konijn aan een wortel, maar tegenwoordig weten we dat wortels helemaal niet zo goed zijn voor een konijn. Een wortel bevat erg veel suikers waar de spijsvertering van een konijn soms erg slecht tegen kan. Vooral wanneer het konijn opeens veel wortel te eten krijgt kan het konijn last krijgen van gasvorming en buikpijn, waardoor het doodziek kan worden.

Er zijn echter ook onveilige soorten groenvoer en kruiden
Wees voorzichtig met sappige groenten, koolsoorten en spinazie. Bovendien kunt u uw konijn beter geen peulvruchten, aardappelen, uien, bieslook of prei geven. Deze soorten groenvoer en kruiden kunnen namelijk voor zeer veel gasvorming in de darmen en voor diarree zorgen.

Geen knaagstenen geven
Knaagstenen bevatten een hoog gehalte calcium. Konijnen kunnen hierdoor blaasgruis en blaasstenen krijgen.

Een konijn is niet te vergelijken met een hond of kat. Een groot en erg belangrijk verschil is dat honden en katten roofdieren zijn en konijnen prooidieren. Deze wereld van verschil maakt dat een konijnen volkomen anders benaderd moeten worden dan een hond of een kat. Zo zal een hond het leuk vinden als een kind achter hem aan rent, terwijl het konijn denkt dat hij belaagd wordt. Hoewel een konijn zich op den duur als een hondje kan gaan gedragen, kun je hem nooit als een hond behandelen. Terwijl een hond vaak een keer stevig aangepakt moet worden voordat hij jou accepteert als baas, moet het schuwe konijn juist gelokt, vriendelijk toegesproken en op zijn gemak gesteld worden, voordat hij jou vertrouwt als baas. Een hond moet de baas dus respecteren, terwijl een konijn de baas moet vertrouwen. Behalve dat elk konijn een eigen karakter heeft, zijn er tussen mannetjes en vrouwtjes ook karakterverschillen. Mannetjes zijn over het algemeen wat rustiger en gelijkmoediger dan vrouwtjes.

Geen enkel konijn is hetzelfde. Net zoals andere dieren en mensen hebben ook konijnen onderling karakterverschillen. Dit heeft niets met een manier van fokken te maken. Wel kan een verkeerde manier van omgang met een konijn invloed hebben op zijn gedrag. Zo kan bijvoorbeeld een heel vriendelijk konijn toch agressief gedrag gaan vertonen en zelfs gaan bijten, wanneer het dier te vaak tegen zijn zin in opgepakt wordt.

In tegenstelling tot wat veel mensen denken, zijn konijnen intelligente dieren. Ze kunnen eenvoudige spelletjes leren of met springwedstrijden meedoen. Er zijn verschillende intelligentie puzzels en speeltjes te verkrijgen. Maar juist omdat ze niet dom zijn kunnen ze ook heel ondeugend zijn. Ze kunnen streken uithalen en dingen vernielen waar een eigenaar niet blij van wordt. Om goed met een konijn om te kunnen gaan is er veel tijd, begrip en geduld nodig.

Vanwege de zachte vacht wordt vaak gedacht dat een konijn een knuffeldier is. Er zijn maar heel weinig konijnen die opgepakt en op schoot gehouden willen worden. Wanneer een konijn tegen zijn zin steeds opgepakt wordt, krijgt het dier een hekel aan handen. Opgepakt worden en in de lucht zweven associeert een konijn met gegrepen worden door een roofdier. Het konijn kan zich lelijk gaan gedragen en gaan uitvallen ter verdediging, of wegvluchten. Om een konijn te kunnen knuffelen is het nodig dat het dier zelf naar je toekomt. Konijnen komen uit zichzelf naar je toe wanneer ze je vertrouwen, want elk konijn vindt het heerlijk om geaaid te worden.

Konijnen zijn heel sociaal en hartelijk van karakter en voelen zich pas prettig als ze gezelschap hebben. Het wordt daarom ook aanbevolen om konijnen in paren of kleine groepjes te houden (denk wel aan castratie/sterilisatie!). Als een konijn alleen gehouden wordt, zorg er dan voor dat hij genoeg aandacht en bewegingsvrijheid krijgt. Krijgt een konijn dit niet, zal hij zich door eenzaamheid in zijn eigen wereldje terugtrekken. Dit is een grote reden waarom konijnen gedumpt worden, of naar een asiel gebracht. Maar speel je op het konijnenkarakter in door hem gezelschap te geven van een soortgenootje of veel aandacht, dan komt de van nature levendige en nieuwsgierige aard naar boven.

Castratie ram
Rammen kunnen gemiddeld vanaf 3 maanden al vruchtbaar zijn en kunnen net
als katers sproeigedrag vertonen. Het is aan te raden jonge konijnen vanaf 12
weken gescheiden te houden. Om een ongewenst nestje en het territoriumgedrag
te voorkomen, kunnen rammen vanaf 4 tot 5 maanden gecastreerd worden. Let
erop dat ze 2 tot 4 weken na de castratie nog met succes een voedster kunnen
dekken. Houdt rammen en voedsters gedurende deze tijd dus nog steeds apart!

Sterilisatie voedster
Voedsters kunnen ook vanaf de leeftijd van 3 tot 4 maanden al vruchtbaar zijn.
En een voedster is ook direct na de bevalling weer vruchtbaar! Het is verstandig om voedsters jong (liefst vóór de leeftijd van 1 jaar) te steriliseren. Een voedster heeft naarmate ze ouder wordt namelijk een grotere kans op baarmoederkanker (uterus adenocarcinoom). Door uw voedster te laten steriliseren, kunt u naast baarmoederkanker, ook territoriumgedrag en schijnzwangerschap voorkomen.

Enchephalotazoon Cuniculi
Hoofdsymptomen bij E. Cuniculi:
1. Hersenproblemen: nystagmus, scheve kop of tollen om de lengteas
2. Achterhandsproblemen: slappe of verlamde achterpoten
3. Blaas- of nierproblemen: urine lekken en/of veel drinken en plassen
4. Oogproblemen: zoals lensverkleuringen, cataract of uveïtis, verdikkingen in het oog
5. Vermageren: zonder aanwijsbare oorzaak

 ________________________________________________________________________________

Wormen
Konijnen kunnen last hebben van een regelmatig terugkerende stille darm door een worminfectie.

________________________________________________________________________________

Myxomatose
Myxomatose is een virus dat door stekende insecten (vlooien, muggen en vliegen) overgebracht kan
worden. Meestal leidt Myxomatose binnen 12 dagen tot de dood bij een kwetsbaar konijn.
Slechts 5% van de konijnen die besmet zijn met Myxomatose overleeft dit virus.
Symptomen:
- Gezwollen ogen
- Oog- en neusuitvloeiing.
- Weke bobbels in de huid van de kop.
- Na een paar dagen kan het konijn een longontsteking krijgen.

Voorkomen
Het belangrijkste is dat uw u konijn kan vaccineren tegen Myxomatose. Zeker gezien de mortaliteit
van deze ziekte is het beter om preventief te vaccineren. Ook kunt u proberen insecten te weren
uit de hokken door het gebruik een klamboe 's nachts over de hokken. Voorkom contact met wilde
konijnen en zorg voor een goede hygiëne. Bestrijdt de stekende insecten die bij u konijn kunnen
komen, denk hierbij aan vlooienmiddelen.
________________________________________________________________________________

VHS (Viraal Haemorrhagisch Syndroom)
VHS wordt door een virus veroorzaakt (het calicivirus). Het verloop van VHS is heel anders dan die van
Myxomatose. De meeste konijnen besmet met VHS sterven zeer snel. Soms zonder dat je
zichtbare ziekteverschijnselen ziet. Konijnen overlijden aan bloedingen in het maagdarmkanaal.
De ziekte VHS wordt verspreidt door middel van urine, uitwerpselen en besmetting via de
luchtwegen. Konijnen kunnen besmet raken met het virus door rechtstreeks contact met andere
konijnen of door de verspreiding van het virus via besmette kleding, hokken, water, stro, hooi,
voerbakken en andere voorwerpen.
Symptomen:
- Sloom en lusteloos
- Hoge koorts
- Benauwdheid
- Bloedingen
- Zenuwstoornissen

Voorkomen
Vaccinatie is een belangrijk onderdeel in de bestrijding van VHS. Zeker gezien de snelheid van het
verloop van de ziekte ben je er vaak te laat bij.

________________________________________________________________________________

Gebitsproblemen
Het gebit van een konijn zit door de lange kop en kleine mondopening redelijk verscholen.
Afwijkingen aan het gebit ontstaan dan ook vaak onopgemerkt. Belangrijk is voor u om te weten
waar u op moet letten.
Symptomen:
- Interesse hebben in voer, maar niet eten
- Spelen met eten / proppen maken van het eten
- Speekselen, hierdoor kan de huid rond de bek ontstoken raken
- Meer gaan tranen/ traanstreep op vacht
- Oog- en neusuitvloeiing door ontsteking van de traanbuizen (= dacryocystitis)
- Zwelling(en) van de kop door abcessen
- Slechte conditie
- Slechte vachtconditie
- Problemen met het maagdarmkanaal (diarree, verstopping)
- Vermagering

Mogelijke oorzaak gebitsproblemen
Konijnen hebben een ongewone calciumstofwisseling. Konijnen moeten voldoende calcium via de
voeding binnen krijgen om een calciumtekort in het bloed te voorkomen. Van de zogenaamde
mixvoeders eet het konijn vaak alleen de lekkere dingen en laat vaak de bixkorrels liggen die juist
zo belangrijk zijn voor de calciumopname. Als het konijn te weinig calcium binnenkrijgt zal het konijn
calcium uit zijn kaakbot gaan halen waardoor botontkalking kan optreden (osteodystrofie). Echter
aanbod van te veel calcium kan tot blaasgruis en blaasontstekingen lijden, daarom moet voldoende
uitgebalanceerd voedsel worden aangeboden. Ook kan het het konijng een genetische afwijking
hebben waarbij de bovenkaak te kort is. De tanden van de onder- en bovenkaak sluiten niet correct
op elkaar aan en kunnen zo problemen veroorzaken (abnormale slijtage, wondjes in het slijmvlies etc).

Regelmatige controle
Wanneer u vermoedt dat uw konijn een probleem heeft aan het gebit neemt u dan direct contact op
met uw dierenarts voor een algehele controle en eventueel gebitsinspectie.
____________________________________________________________________

Myiasis (maden bij het konijn)

Een vieze achterhand van de ontlasting of urine
Normaal gesproken hebben konijnen twee soorten keutels, de 1e vertering keutels (plakkerige
blindedarm keutels, die het konijn opeet snachts) en de 2e vertering keutels  (droge keutels die
u in het hok vindt). Als u konijn door verkeerde voeding of door pijnlijkheid in de rug bijvoorbeeld
de plakkeutels niet op kan eten, gaat dit in de vacht zitten.

Door de ontlasting en de urine die hierdoor in de vacht blijft zitten gaat de huid ontsteken, hier
komen vliegen op af, die daar vervolgens eitjes in leggen. Binnen 1 - 2 weken zullen de eitjes
uitkomen. De maden die daaruit voort komen eten van de ontstoken huid, en kunnen de huid
zo danig kapot makendat er zelfs gaten in komen, waardoor ze ook in de spierlagen kunnen komen.

Voorkomen
Om myasis te voorkomen dient u goed op de hygiene van het hok en het konijn zelf te letten.Geef je konijn ongelimiteerd hooi en een beperkt assortiment aan groente.
Hierdoor zal de kans op een vieze achterhand afnemen. Ook is het belangrijk om iedere dag het
konijn onder de staart te controleren of er geen ontlasting aan de vacht bij de anus gekleefd zit.
Controleer ook altijd of het hok schoon is en verschoon de poep en plasplekken in het hok
minstens 1x per dag.

Middelen tegen myasis
Sinds 2013 beschikken we over een antivliegen middel om te gebruiken op konijnen. Het heet
toepasselijk Nomyiasis. Je kunt konijnen die risico lopen insprayen met dit middel om de vliegen af
te schrikken. De spray doodt ook de maden op het konijn. Ook is ons advies om te proberen om
elke groene vleesvlieg die je ziet te doden. Ook kunnen we uit ervaring spreken dat Stronghold een preventieve werking bij konijnen heeft tegen myiasis. We adviseren om  gedurende de risico periode elke 3 à 4 weken stronghold aan te brengen bij het konijn.