Spoedeisend
Een konijn met de volgende kenmerken is een spoedgeval:
- Als uw konijn sloom is
- Als uw konijn niet of niet goed wil eten
- Als uw konijn niet of niet goed keuteld
Bel dan direct met de praktijk
030 2310986

Konijn en cavia?
Vaak wordt geadviseerd om een (dwerg)konijn bij uw cavia te zetten. Echter uit de praktijk blijkt dat het dag- en nachtritme van een konijn en een cavia dusdanig van elkaar verschillen dat zij zich aan elkaar gaan irriteren. Vaak zien we dat het konijn gaat uitvallen naar de cavia, dit zorgt voor veel stress voor de cavia maar ook voor abcessen ten gevolge van bijtwonden. Tevens bestaat de kans dat de cavia zijn of haar rug breekt wanneer het konijn op de cavia gaat rijden. Bovendien kan een konijn symptoomloos drager zijn van de bacterie Bordetella bronchoseptica en op deze manier de cavia besmetten.

Waar let je op bij het uitkiezen van een gezond konijn?
- Niet te mager 
- Schone ogen zonder uitvloeiing of gezwollen oogleden
- Schone vacht geen kale plekken en geen schilfers
- Schone neus zonder snot
- Voetzolen mogen geen wondjes vertonen
- Schone oren met aaneengesloten vacht op oorschelpen
- Geen zichtbare gebitsafwijkingen zoals te lange voortanden
- Droge ronde keutels

Samen of alleen?             
Eén van de eerste behoeften van een konijn is gezelschap. Konijnen zijn zeer sociale dieren en kunnen daarom ook het beste samen of in kleine groepjes gehouden worden.

Welke konijnen kunnen samen worden geplaatst?
Ons advies is een ram en een voedster samen te huisvesten aangezien dit de grootste kans geeft op succes. Een andere optie is twee voedsters uit hetzelfde nest huisvesten. Een voorwaarde hiervoor is dat de konijnen voldoende ruimte tot hun beschikking hebben. Plaats nooit twee rammen samen aangezien ze zeker zullen gaan vechten waarbij de rammen elkaar flink kunnen verwonden.

In sommige gevallen is het mogelijk om konijnen uit verschillende nestjes te koppelen, lees hier meer over onder het kopje Gedrag.

Naast het HuisdierenZorgPlan is het ook verstandig om je huisdier te verzekeren.

Een ongeluk zit in een klein hoekje en zowel jonge als oudere dieren kunnen gezondheidsklachten krijgen.

Op oudere leeftijd zien we vaak ook chronische klachten ontstaan.

In de diergeneeskunde is steeds meer mogelijk, maar dit houdt in dat de behandelingen ook prijziger worden.

Met een verzekering in dit vaak makkelijker te doen en staat u niet ineens voor onverwachte kosten.

 

Mocht u hier meer advies over willen kunt u contact met ons of de verzekeraar opnemen.

 


 

 

 


Bij het konijn vaccineren we tegen 3 ziektes.

De Myxomatose, de RHD 1 en RHD 2.

Myxomatose wordt overgebracht door direct contact tussen konijnen en door stekende insecten zoals muggen.

RHD wordt overgebracht door direct contact, stekende insecten maar ook door besmet materiaal zoals hooi en bodembedekking en zelfs via schoenenzolen.

Alle ziekten hebben helaas meestal een slechte afloop. 

Daarom adviseren wij om jaarlijks te vaccineren.
Voor meer informatie neem contact met ons op.

vaccinatie schema konijn website                

Verzorging van de vacht
Konijnen verzorgen hun eigen vacht door zich dagelijks te wassen. Er kunnen dan veel haren in
de maag en darmen terecht komen waardoor problemen kunnen ontstaan. Voorkom dit door het
konijn dagelijks te kammen, vooral de langharige konijnen.

Als u het konijn kamt let u dan ook op vlooien die op het konijn kunnen leven. Konijnen kunnen vlooien van buitenlopende huisdieren
krijgen. Zelfs uw andere huisdieren kunnen uw konijn vlooien geven. Mocht uw konijn vlooien
hebben neem dan contact op met een dierenkliniek. Probeer niet zelf uw konijn van vlooien te
verlossen, aangezien er geen geregistreed middel op de markt is voor konijnen. De dosering van
anti-vlooienmiddel gaat heel nauwkeurig.

Het is in de eerste plaats belangrijk dat uw konijn altijd eet. Als hij of zij een dag niet eet, is dat meestal een teken van ziekte. Het is dan verstandig om direct contact op te nemen met onze kliniek en een afspraak te maken.

De voeding van een konijn bestaat uit:

Onbeperkt vers hooi en groenvoer
In hooi zitten de vezels, die het maagdarmkanaal van uw konijn zo hard nodig heeft.
ook onbeperkt groenvoer is noodzakelijk voor ieder konijn.

Brokjes
Een konijn heeft in principe geen brokjes nodig, hooi en groente is het belangrijkste dieet voor een konijn.

Onbeperkt vers drinkwater

Konijnen hebben onbeperkt drinkwater nodig. Indien er 24 uur geen water wordt opgenomen ontstaat er vochttekort waardoor het konijn kan stoppen met eten.

Beperkt aanbod van groenvoer en verse kruiden

Wij adviseren u om uw konijn naast hooi ook groenvoer te geven. Bij groenvoer moet u denken aan: andijvie, wortelloof, bleekselderij, witlof, venkel, paksoi en radijsblaadjes. Veilige kruiden zijn: peterselie, koriander, selderij en dille.

Dus geen wortel?
Vroeger dacht iedereen bij een konijn aan een wortel, maar tegenwoordig weten we dat wortels helemaal niet zo goed zijn voor een konijn. Een wortel bevat erg veel suikers waar de spijsvertering van een konijn soms erg slecht tegen kan. Vooral wanneer het konijn opeens veel wortel te eten krijgt kan het konijn last krijgen van gasvorming en buikpijn, waardoor het doodziek kan worden.

Er zijn echter ook onveilige soorten groenvoer en kruiden
Wees voorzichtig met sappige groenten, koolsoorten en spinazie. Bovendien kunt u uw konijn beter geen peulvruchten, aardappelen, uien, bieslook of prei geven. Deze soorten groenvoer en kruiden kunnen namelijk voor zeer veel gasvorming in de darmen en voor diarree zorgen.

Geen knaagstenen geven
Knaagstenen bevatten een hoog gehalte calcium. Konijnen kunnen hierdoor blaasgruis en blaasstenen krijgen.

Een konijn is niet te vergelijken met een hond of kat. Een groot en erg belangrijk verschil is dat honden en katten roofdieren zijn en konijnen prooidieren. Deze wereld van verschil maakt dat een konijnen volkomen anders benaderd moeten worden dan een hond of een kat. Zo zal een hond het leuk vinden als een kind achter hem aan rent, terwijl het konijn denkt dat hij belaagd wordt. Hoewel een konijn zich op den duur als een hondje kan gaan gedragen, kun je hem nooit als een hond behandelen. Terwijl een hond vaak een keer stevig aangepakt moet worden voordat hij jou accepteert als baas, moet het schuwe konijn juist gelokt, vriendelijk toegesproken en op zijn gemak gesteld worden, voordat hij jou vertrouwt als baas. Een hond moet de baas dus respecteren, terwijl een konijn de baas moet vertrouwen. Behalve dat elk konijn een eigen karakter heeft, zijn er tussen mannetjes en vrouwtjes ook karakterverschillen. Mannetjes zijn over het algemeen wat rustiger en gelijkmoediger dan vrouwtjes.

Geen enkel konijn is hetzelfde. Net zoals andere dieren en mensen hebben ook konijnen onderling karakterverschillen. Dit heeft niets met een manier van fokken te maken. Wel kan een verkeerde manier van omgang met een konijn invloed hebben op zijn gedrag. Zo kan bijvoorbeeld een heel vriendelijk konijn toch agressief gedrag gaan vertonen en zelfs gaan bijten, wanneer het dier te vaak tegen zijn zin in opgepakt wordt.

In tegenstelling tot wat veel mensen denken, zijn konijnen intelligente dieren. Ze kunnen eenvoudige spelletjes leren of met springwedstrijden meedoen. Er zijn verschillende intelligentie puzzels en speeltjes te verkrijgen. Maar juist omdat ze niet dom zijn kunnen ze ook heel ondeugend zijn. Ze kunnen streken uithalen en dingen vernielen waar een eigenaar niet blij van wordt. Om goed met een konijn om te kunnen gaan is er veel tijd, begrip en geduld nodig.

Vanwege de zachte vacht wordt vaak gedacht dat een konijn een knuffeldier is. Er zijn maar heel weinig konijnen die opgepakt en op schoot gehouden willen worden. Wanneer een konijn tegen zijn zin steeds opgepakt wordt, krijgt het dier een hekel aan handen. Opgepakt worden en in de lucht zweven associeert een konijn met gegrepen worden door een roofdier. Het konijn kan zich lelijk gaan gedragen en gaan uitvallen ter verdediging, of wegvluchten. Om een konijn te kunnen knuffelen is het nodig dat het dier zelf naar je toekomt. Konijnen komen uit zichzelf naar je toe wanneer ze je vertrouwen, want elk konijn vindt het heerlijk om geaaid te worden.

Konijnen zijn heel sociaal en hartelijk van karakter en voelen zich pas prettig als ze gezelschap hebben. Het wordt daarom ook aanbevolen om konijnen in paren of kleine groepjes te houden (denk wel aan castratie/sterilisatie!). Als een konijn alleen gehouden wordt, zorg er dan voor dat hij genoeg aandacht en bewegingsvrijheid krijgt. Krijgt een konijn dit niet, zal hij zich door eenzaamheid in zijn eigen wereldje terugtrekken. Dit is een grote reden waarom konijnen gedumpt worden, of naar een asiel gebracht. Maar speel je op het konijnenkarakter in door hem gezelschap te geven van een soortgenootje of veel aandacht, dan komt de van nature levendige en nieuwsgierige aard naar boven.