Een konijn is niet te vergelijken met een hond of kat. Een groot en erg belangrijk verschil is dat honden en katten roofdieren zijn en konijnen prooidieren. Deze wereld van verschil maakt dat een konijnen volkomen anders benaderd moeten worden dan een hond of een kat. Zo zal een hond het leuk vinden als een kind achter hem aan rent, terwijl het konijn denkt dat hij belaagd wordt. Hoewel een konijn zich op den duur als een hondje kan gaan gedragen, kun je hem nooit als een hond behandelen. Terwijl een hond vaak een keer stevig aangepakt moet worden voordat hij jou accepteert als baas, moet het schuwe konijn juist gelokt, vriendelijk toegesproken en op zijn gemak gesteld worden, voordat hij jou vertrouwt als baas. Een hond moet de baas dus respecteren, terwijl een konijn de baas moet vertrouwen. Behalve dat elk konijn een eigen karakter heeft, zijn er tussen mannetjes en vrouwtjes ook karakterverschillen. Mannetjes zijn over het algemeen wat rustiger en gelijkmoediger dan vrouwtjes.

Geen enkel konijn is hetzelfde. Net zoals andere dieren en mensen hebben ook konijnen onderling karakterverschillen. Dit heeft niets met een manier van fokken te maken. Wel kan een verkeerde manier van omgang met een konijn invloed hebben op zijn gedrag. Zo kan bijvoorbeeld een heel vriendelijk konijn toch agressief gedrag gaan vertonen en zelfs gaan bijten, wanneer het dier te vaak tegen zijn zin in opgepakt wordt.

In tegenstelling tot wat veel mensen denken, zijn konijnen intelligente dieren. Ze kunnen eenvoudige spelletjes leren of met springwedstrijden meedoen. Er zijn verschillende intelligentie puzzels en speeltjes te verkrijgen. Maar juist omdat ze niet dom zijn kunnen ze ook heel ondeugend zijn. Ze kunnen streken uithalen en dingen vernielen waar een eigenaar niet blij van wordt. Om goed met een konijn om te kunnen gaan is er veel tijd, begrip en geduld nodig.

Vanwege de zachte vacht wordt vaak gedacht dat een konijn een knuffeldier is. Er zijn maar heel weinig konijnen die opgepakt en op schoot gehouden willen worden. Wanneer een konijn tegen zijn zin steeds opgepakt wordt, krijgt het dier een hekel aan handen. Opgepakt worden en in de lucht zweven associeert een konijn met gegrepen worden door een roofdier. Het konijn kan zich lelijk gaan gedragen en gaan uitvallen ter verdediging, of wegvluchten. Om een konijn te kunnen knuffelen is het nodig dat het dier zelf naar je toekomt. Konijnen komen uit zichzelf naar je toe wanneer ze je vertrouwen, want elk konijn vindt het heerlijk om geaaid te worden.

Konijnen zijn heel sociaal en hartelijk van karakter en voelen zich pas prettig als ze gezelschap hebben. Het wordt daarom ook aanbevolen om konijnen in paren of kleine groepjes te houden (denk wel aan castratie/sterilisatie!). Als een konijn alleen gehouden wordt, zorg er dan voor dat hij genoeg aandacht en bewegingsvrijheid krijgt. Krijgt een konijn dit niet, zal hij zich door eenzaamheid in zijn eigen wereldje terugtrekken. Dit is een grote reden waarom konijnen gedumpt worden, of naar een asiel gebracht. Maar speel je op het konijnenkarakter in door hem gezelschap te geven van een soortgenootje of veel aandacht, dan komt de van nature levendige en nieuwsgierige aard naar boven.